Cine suntem?

Cityrocks este un cerc de prieteni muzicieni din Szeged (HU), la care sau alăturat aproape 1500 de muzicieni din Europa. Nu ne interesează de unde vii, ce limbă vorbești, cu ce te ocupi, câți ani ai. Suntem convinși că muzica live, cu instrumente adevărate nu a murit, si e capabilă să formeze o comunitate. De aceea dorim să organizăm flașhbomb-uri cu mai multe sute de participanți. Ideea este simplă; cine poate cânta la un microfon sau un instrument muzical, la noi își găsește locul. Te respectăm și te așteptăm cu drag, rugămintea noastră este ca și voi să vă deschideți către ceilalți.

Cine se poate alătura?

Oricine. Cunoștințele muzicale de bază sunt necesare, iar tu trebuie să știi să cânți piesele din program. Dar nu trebuie să fii virtuos. Dacă fiecare își foloseste cunoștințele, este suficient. Ești dispus să înveți chiar și cel mai complicat solo? Cântă-l! Sau poți doar să zdrăngăni coardele? Zdrăngănește-le! Scoate fum chitara bas în mână? Poți veni! Sau doar te bazezi pe elementele de bază ale armoniilor? Locul tău este aici! Simon Philips plânge și te roagă să-l înveți să cânte la tobe? Cheamă-l și învață-l la noi! Sau îți merg cele mai simple doi-patru? Și acelea sună cel mai bine la noi! Poți fi începător, profesionist, tânăr, bătrân, curajos sau fricos, te poți alătura. Nu uita, toți sunt ca tine: ne place să cântăm și ne place că putem cânta împreună.

Trebuie să-mi aduc instrumentul?

Da. Îți dăm curent electric, dar toți trebuie să aducă instrumentul și amplificatorul. Să ai la tine corzi de rezervă, pene și bețe de tobe. Este recomandat ca amplificatorul să stea pe ceva. Nu-i musai să fie stativ profi, orice îi bun cu care il poți ridica de la sol 10-20 cm. Trebuie să ne gândim și la faptul că, dacă va fi ploaie, nu ar fi bine pentru instrumente să stea în apă. De asemenea, e recomandat să ai la tine și o folie, în caz că va ploua. Dacă ai covor, poți să îl aduci cu tine. Pentru toboșari acest lucru este aproape obligatoriu. Soliștii vocali nu au nevoie de microfoane, le dăm noi la fața locului. Asigurați-vă că echipamentul vostru este în siguranță. Un posibil scurt circuit sau o altă pană electrică poate pune în pericol întregul eveniment.

Am nevoie de instrumente profesionale?

Nu. Vii cu ceea ce ai. Poate fi și de 100 sau de 5000 de euro. Nimeni nu te va primi urât dacă vii cu un instrument ieftin și n-o să pari fițos în fața nimănui dacă prețul unei mașini atârnă în jurul gâtului. Același lucru este valabil și pentru amplificatoare, puteți aduce și amplificator de 30 de wați, dar dacă ai o locomotivă o poți aduce. Cu toate acestea trebuie să fim atenți la volum, amplificatoarele mari să nu fie date la maxim, deoarece există și alții în jurul nostru. Înregistrările vor suna bine, dacă instrumentul nu urlă. Un lucru contează: să vrei și să-ți placă. Și nu uita, respectă-i pe cei cu care cânți.

Ce se întâmplă dacă uit textul?

Nu este de dorit, dar nici nu este o problemă care nu se poate rezolva. La fața locului vor fi proiectoare, de pe care poți citi textul.

Ce voi auzi?

Tot. Locul va fi plin cu boxe, printre muzicieni vor fi monitoare. Vor exista microfoane suspendate, plus că va fi o trupă care va cânta pe o scenă separată. Vocile lor vor fi amplificate separat.

Cum o să sune?

Înaintea fiecărei piese, se va număra până la 8, iar toboșarii vor primi căști, în care vor auzi semnalul metronomului și trupa live de pe scenă. De asemenea, vor fi și lumini robotizate care vor clipi pe semnalul metronomului, evidențiindu-le cu o culoare separată prima bătaie din măsură.

Există o limită de persoane sau o limită de vârstă?

Nici una. Cu cât suntem mai mulți, cu atât e mai bine. Până acum am avut petreceri cu 4-500 de participanți. Cel mai tânăr muzician avea 5 ani, iar cel mai în vârstă de 76 de ani.

Mă costă bani?

Nu. Adică cheltuielile personale. Dacă vii cu mașina, tu alimentezi. Dacă rezervi cazare, tu plătești. Participare la eveniment nu te costă nimic.

O să apar la televizor?

Da. Evenimentul va fi înregistrat de mai multe camere. Participând, accepți că poți apărea pe aceste înregistrări. De asemenea puteți realiza propriile videouri și fotografii, dar le puteți utiliza doar în scopuri private.

Kik vagyunk?

A Cityrocks egy zenészekből álló baráti kör Szegedről, amelyhez szerte Európából már csaknem 1500-an csatlakoztak. Nem foglalkozunk azzal, hogy ki honnan jött, milyen nyelven beszél, mi a foglalkozása, mennyi idős. Hiszünk abban, hogy az élőben, valódi hangszereken játszott zene nem halt meg, mert az együttzenélés együttműködést is jelent, így mindig képes közösséget teremteni. Ezért tudunk sok száz fős rock-flashmobokat szervezni. A lényeg, hogy aki hangszert vagy mikrofont fog a kezébe, az helyet talál nálunk. Mi tisztelünk és szeretettel várunk mindenkit, annyi a kérés, hogy ti is így forduljatok egymás felé.

Kik csatlakozhatnak?

Bárki. Alapvető zenei tudás persze szükséges, el kell tudni játszani a műsorban szereplő számokat. De nem kell virtuóznak lenni. Ha mindenki beleteszi a saját tudását, az már elég. Megtanulod a legbonyolultabb szólót is? Játszd el! Vagy csak az akkordokat tudod pengetni? Pengesd! Füstöl a basszusgitár a kezedben? Jöhetsz! Vagy éppen csak a harmóniák alapjait tudod behúzogatni? Itt a helyed neked is! Simon Phillips sírva könyörög, hogy tanítsd meg dobolni? Hívd el, és tanítsd meg nálunk! Vagy csak a legegyszerűbb kettő-négy megy? Az is itt szól a legjobban. Lehetsz kezdő, profi, fiatal, idős, bátor vagy félős, csatlakozhatsz. Ne feledd, itt mindenki olyan, mint te: szeretünk zenélni, és szeretjük, ahogy a másikkal együtt játszhatunk.

Vigyek-e saját felszerelést?

Igen. Áramot adunk, hangszert és erősítőt viszont mindenkinek magának kell hoznia. Gondoskodj tartalék húrról, pengetőről, dobverőről is! Az erősítőket érdemes feltenni valamire. Nem kell profi állvány, bármi megteszi, amivel 10-20 cm-re fel tudod emelni; gondolnunk kell ugyanis arra, hogy lesz esőszünet, és nem lenne jó, ha a cuccod a vízben állna. Legyen nálad takarófólia is arra az esetre, ha esőszünetet kellene tartanunk. Ha van szőnyeged, azt is hozhatod, a dobosoknak ez pedig szinte kötelezően ajánlott. Az énekeseknek nem kell mikrofon, azt mi adunk a helyszínen. Ügyelj arra, hogy a felszerelésed üzembiztos legyen, egy esetleges zárlat vagy más elektromos hiba az egész rendezvényt veszélyezteti.

Profi cucc kell?

Nem. Azzal jössz, amid van. Lehet 100 eurós is meg 5000 eurós is. Senki nem fog sajnálkozva nézni rád, ha olcsó és egyszerű hangszerrel jössz, és senki előtt nem leszel nagymenő, hogy egy új autó ára lóg a nyakadban. Erősítőkre ugyanez vonatkozik, hozhatod a 30 wattos szobaerősítőt is, de ha bányamozdonyod van, azt is. A hangerőkre viszont ügyelnünk kell, a nagyteljesítményű erősítőket se tekerjük ki maximumra, mert mások is vannak körülöttünk. A felvételek is akkor szólnak majd jól, ha nem üvölt ki egy-egy hangszer. Egy dolog számít: akard és szeresd. És becsüld meg azt, akivel együtt zenélsz.

Mi van, ha elfelejtem a szöveget?

Az nem szerencsés. De nem is megoldhatatlan probléma. A helyszínen ugyanis lesz kivetítő, amin a szövegek olvashatók lesznek.

Mit fogok hallani?

Mindent. A helyszín körbe lesz pakolva hangfalakkal, a zenészek között is lesznek monitor hangfalak, lesznek térmikrofonok, ráadásul lesz egy vezető zenekar, amely egy külön színpadon játszik, az ő hangjukat külön is kierősítjük.

Mitől szól majd egyszerre?

Minden szám előtt lesz 8 beszámolás, a dobosok pedig kapnak rádiós fejhallgatókat, abban fogják hallani a metronóm jelet és a színpadi zenekar játékát. Lesznek robotlámpák is, amelyek szintén a metronóm jelre fognak villogni, külön színnel emeljük ki az ütem egyeket.

Van-e létszámkorlát vagy korhatár?

Nincs. Minél többen vagyunk, annál jobb. Eddig 4-500 fős bulikat rendeztünk. Az eddigi legfiatalabb zenészünk 5 éves volt, a legidősebb pedig 76.

Kerül-e pénzbe?

Nem. Illetve csak annyiba, amennyi a személyes költséged. Ha autóval jössz, te tankolsz. Ha szállást veszel ki, te fizetsz érte. A részvétel viszont nem kerül semmibe.

Benne leszek a tévében?

Igen. A rendezvényt több kamerával rögzítjük. Azzal, hogy jelentkezel, elfogadod, hogy ezeken a felvételeken látszódhatsz. Te is szabadon készíthetsz videókat és fényképeket, de azokat csak magán célra használhatod fel. Arra viszont korlátlanul.

A CityRocks oldala cookie-kat és javascriptet használ a jobb felhasználói élmény érdekében.
Kérjük engedélyezze a cookie-k és a javascript alkalmazását böngészőjében!
Bővebb tájékoztató az adatvédelmi tájékoztatóban.